IN GESPREK MET: GERT & ELLY

MAAK KENNIS MET GERT EN ELLY

Aan de rand van Barneveld vind je Kaasboerderij en Landwinkel Vanelly. Hier zetten Gert van Middendorp en Elly van Zijtveld zich al ruim 20 jaar in voor hoogwaardige zuivelproducten. Niet alleen zorgen ze voor goede kwaliteit en goede smaak, maar proberen ze ook zo duurzaam mogelijk te produceren. Genoeg redenen om de producten van Vanelly aan te bieden via Eerlijk Eten uit de Streek!

 

MELK IS DE BASIS

Gezonde koeien zorgen voor lekkere melk. En melk van eigen koeien staat aan de basis van alle zuivelproducten van Gert en Elly. Het is voor hen daarom ook van groot belang dat de koeien in een gezonde leefomgeving opgroeien en onderdeel zijn van het lokale voedselsysteem. De koeien lopen vanaf het voorjaar tot in de herfst in de wei. Zelfs in die periode krijgen ze op stal nog vers gras te eten. Dat zorgt voor de lekkere (gras)melk!

WERKEN MET NATUURLIJKE PRODUCTEN

Gert en Elly verzuivelen hun eigen melk tot melk, yoghurt, karnemelk en kaas. Bij dit proces werken Gert en Elly het liefst met natuurlijke producten. De overtuiging is dat de natuur zoveel goeds geeft dat je er zelf niet te veel aan toe moet voegen. Soms is het combineren van een aantal natuurproducten al voldoende. De kaas van Vanelly is van enkel verse rauwe melk gemaakt. Voor de boerenkaas betekent dit dat er alleen melk, stremsel, een zuurbacterie en een klein beetje zout voor smaak en houdbaarheid nodig is. Daarna begint het rijpproces in een prachtige, volledig ondergrondse, kaaskelder. Hier rijpt de kaas op de meest natuurlijke manier: koelte van de bodem en vochtig genoeg.

AANDACHT VOOR DUURZAAMHEID

Zonnepanelen
Voor de duurzame productie van zuivel zorgt Vanelly voor haar eigen energie. Op het dak van de stal liggen 244 zonnepanelen! Voldoende om het hele bedrijf van zonne-energie te voorzien. En dat is nodig, want zuivelproductie kost energie: melken, kaas maken, bewaren, verhitten, afkoelen, koel bewaren en schoonmaken.

Verpakkingsmateriaal
Daarnaast kiest Vanelly bewust voor glas als verpakking voor hun vloeibare zuivelproducten. Glas geeft namelijk geen smaak af aan het product én een glazen fles kan opnieuw gevuld worden (mits goed schoongemaakt!). Om deze reden worden, onder andere, de melk, yoghurt en karnemelk verpakt in glazen statiegeldflessen.

 

TIPS VOOR ZUIVELPRODUCTEN IN GLAS
De karnemelk van Vanelly is gekarnd. Dit zorgt voor de heerlijke romige smaak. Let wel op dat je karnemelk niet in direct zonlicht plaatst, dit kan een smaakreactie veroorzaken. Bewaar de karnemelk dus op een koele en donkere plaats. De yoghurt van Vanelly heeft een mooie structuur en is lekker dik.

SAMENWERKING EERLIJK ETEN UIT DE STREEK

Gert en Elly produceren zo duurzaam mogelijk. Ze staan voor zorg in de hele keten: van gras tot glas. Ze staan open voor wat er in de maatschappij leeft en hopen hier als voedselproducent een bijdrage aan te kunnen leveren. Nog iedere dag komen er nieuwe inzichten op hun pad waardoor het product of de productie geoptimaliseerd kan worden. Door deze aanpak merken ze dat er een klik ontstaat tussen degenen die het voedsel produceren en hen die het zich goed laten smaken. En dit sluit naadloos aan bij de insteek van Eerlijk Eten uit de Streek. Daarom was deelname vanzelfsprekend. Gert en Elly zijn ervan overtuigd dat je samen verder komt!

Maak kennis met de andere initiatiefnemers

Justine Smitshuis

Justine Smithuis

Lid Kerngroep

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN

Recent Posts / View All Posts

kistje met groente melk eieren DALL-E2

Inhoud pakketten week 48

| abonnement, nieuws | No Comments

Deze week kunt u het volgende verwachten in uw groenteabonnementen: Biologische groentepakketten witte kool, prei, pompoen, appel en ui Onbespoten streekgroente pakketten: veldbonen, bietjes, appel, boerenkool en ui Graag brengen…

eko de eerste

Inhoud pakketten week 47

| abonnement, nieuws | No Comments

Hierbij de inhoud van de pakketten van week 47 in 2022. Biologisch streekgroente pakket Deze week bestaat het biologische streekgroente pakket uit: boerenkool, peen, rodekool, stoofpeer en een bosje selderij….

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 46

| abonnement, nieuws | No Comments

Tot op vandaag hebben we heel mooi weer gehad, waardoor er nog veel groenten op de akkers stonden. Nu het langzaam kouder gaat worden, zullen de groenten geleidelijk worden afgenomen…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 45

| abonnement, nieuws | No Comments

Biologische groentepakket sla, bietjes, boerenkool en witte kool geproduceerd door de Landouw. Onbespoten streekgroentepakket broccoli, spruitjes, pastinaak, rode kool en een rood pepertje  van Barnevelds grond door Vallei Streekgroente. De…