IN GESPREK MET: RENZE HOLWERDA

Maak kennis met Renze – lid van de kerngroep en één van de initiatiefnemers van de Stichting van het eerste uur!

OVER RENZE
Renze is geboren en getogen op een gemengd bedrijf: akkerbouw en melkveebedrijf in noordoost Friesland. Na een landbouwkundige en bedrijfseconomische opleiding heeft hij tot aan zijn pensioen gewerkt in het agrarisch onderwijs in Barneveld. Hier wijdde hij zich aan goed ondernemersgericht en vakinhoudelijk onderwijs. “Daar gingen wij voor”, zegt Renze. “De Nederlandse landbouw moest immers nog vooruit. In de jaren ’70 en ’80 waren we ons nog niet bewust dat de uitgangspunten in dit onderwijs mede de huidige problemen veroorzaken.” Als Renze nu oud-leerlingen hierover spreekt zeggen ze vaak: “Mijnheer Holwerda, wij wisten toen met z’n allen niet beter, we waren er niet van bewust.”

VAN WAARDEGESPREKKEN TOT EERLIJK ETEN UIT DE STREEK
Renze is één van de vier initiatiefnemers van de stichting. Hij kijkt terug: “We zijn in 2018 begonnen. Maar hoe begint zoiets? Eigenlijk was dit toevallig tijdens een ontmoeting op een conferentie in de gemeente Barneveld om duurzaamheid beter op de kaart te zetten. Ondernemers en particulieren konden zich hier presenteren en hun plannen op het gebied van duurzaamheid tonen. Samen met IJsbrand Snoei (Boerderij ‘t Paradijs), Jurrien Roosien, Marlies Knol (gemeente Barneveld) hebben we besloten waardegesprekken te organiseren. Elke woensdagochtend hadden we een werkontbijt bij ‘t Paradijs om onze idealen te bespreken. Dit resulteerde uiteindelijk in het oprichten van de Stichting Eerlijk Eten uit de Streek en de 40-Dagen challenge. Op deze manier probeerden we dichterbij ons doel te komen om zoveel mogelijk mensen uit de Gelderse Vallei en de Veluwe kennis te laten maken met streekproducten.

verse aardappelen met aarde

MOTIVATIE

“Wat mij veel energie en motivatie blijft geven is dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten om dit doel te bereiken. En niet alleen voor de kennismakingsfase, maar ook om de levering permanent te maken”, vertelt Renze.

Zijn persoonlijk motivatie blijft ook groeien door wat hij ziet, hoort en leest. En daarbij komt hij zaken tegen die zo snel mogelijk moeten veranderen. Een goed voorbeeld daarvan is te zien in de Zembla-uitzending van 25 maart jl. “Ik ben van mening dat wij in een tijd leven waarin een drastische transformatie dient plaats te vinden. En om daar samen met andere aan te werken, geeft veel voldoening.”

DRUPPEL OP EENGOEIENDE PLAAT OF TRANSITIE?

“Tja, wat kun je als individu bijdragen?” vraagt Renze zich af. “Aan de ene kant weinig tot niets. Wat stelt mijn consumptie nou voor in verhouding tot het geheel? Minder dan een druppel op een gloeiende plaat. Aan de andere kant toch best veel. En dat ervaar ik bij de Stichting. Hier werken we samen om de landbouw kansen te geven om gezond voedsel in de regio te produceren zonder, onder meer, duizenden kilometers vervuilend transport, onnodige foodprocessing en onnodige dure schakels in de keten. En alle producten produceren zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Met zoveel mogelijk vermijding van antibiotica en meer aandacht voor dierwelzijn” vertelt hij.

Misschien zijn het nu nog druppels op een gloeiende plaat. Maar als steeds meer mensen zich bewust worden van de gevolgen van hun consumptiepatroon, dan kan het niet uitblijven dan een transitie gaat plaatsvinden.

groente en fruit kist

Maak kennis met de andere initiatiefnemers

Gert van Middendorp

Gert van Middendorp

Lid Kerngroep

Justine Smitshuis

Justine Smithuis

Lid Kerngroep

Marjanne Borren

Lid kerngroep

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN

Recent Posts / View All Posts

kistje met groente melk eieren DALL-E2

Inhoud pakketten week 48

| abonnement, nieuws | No Comments

Deze week kunt u het volgende verwachten in uw groenteabonnementen: Biologische groentepakketten witte kool, prei, pompoen, appel en ui Onbespoten streekgroente pakketten: veldbonen, bietjes, appel, boerenkool en ui Graag brengen…

eko de eerste

Inhoud pakketten week 47

| abonnement, nieuws | No Comments

Hierbij de inhoud van de pakketten van week 47 in 2022. Biologisch streekgroente pakket Deze week bestaat het biologische streekgroente pakket uit: boerenkool, peen, rodekool, stoofpeer en een bosje selderij….

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 46

| abonnement, nieuws | No Comments

Tot op vandaag hebben we heel mooi weer gehad, waardoor er nog veel groenten op de akkers stonden. Nu het langzaam kouder gaat worden, zullen de groenten geleidelijk worden afgenomen…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 45

| abonnement, nieuws | No Comments

Biologische groentepakket sla, bietjes, boerenkool en witte kool geproduceerd door de Landouw. Onbespoten streekgroentepakket broccoli, spruitjes, pastinaak, rode kool en een rood pepertje  van Barnevelds grond door Vallei Streekgroente. De…