IN GESPREK MET: MARJANNE BORREN

KENNISMAKING MET MARJANNE BORREN – LID KERNGROEP

Marjanne is al vanaf het begin betrokken bij de Stichting, als lid van de kerngroep. “Een van de redenen waarom wij aangehaakt zijn bij het ontwikkelen van dit initiatief, is dat het grootste deel van onze producten niet in de regio wordt geconsumeerd. Verbinding krijgen tussen consumenten en boeren uit de regio is niet eenvoudig. Hier kan Eerlijk Eten uit de Streek een goede kruiwagen voor zijn,” zegt Marjanne.

Samen met haar man Chris heeft ze biologische pluimveehouderij De Lankerenhof in Voorthuizen. Marjanne is goed op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van leveren van producten uit de streek. Het aandragen van praktische oplossingen voor de levering is haar sterke kant.

OVER MARJANNE

Marjanne is geboren in Barneveld. “Ik kom niet van een boerderij, maar mijn ouders wel. Mijn eerste baan was als apothekersassistente, waar ik ook voor was opgeleid. Hierna maakte ik mijn eerste carrièreswitch. Ik kwam terecht op de inkoopafdeling van twee grote doe-het-zelfketens.” Hierna klom ze via administratief assistent van de inkoper op tot commercieel assistent-inkoper. Ze trouwde met Chris Borren en samen hebben ze drie kinderen. Twee zijn het huis uit, nummer drie wil koeienboer worden.

“Omdat Chris heel graag boer wilde worden, werd ik boerin. Samen met zijn ouders in een maatschap hebben we de stap genomen om te kijken of we het bedrijf van zijn ouders in de toekomst ook rendabel konden houden,” zegt Marjanne. Bij aanvang waren er koeien en kippen op de boerderij. Binnen het bedrijf was er te weinig grond voor een volwaardige koeientak, maar wel genoeg voor een volwaardige biologische kippentak. Daarom hebben Marjanne en Chris in 1999 afscheid genomen van de koeien en zijn ze volledig overgegaan op biologische kippen.

EIGEN MERK BLEIEREN

In 2012 begonnen ze met hun eigen merk Bleieren, waar onder meer hun biologische eieren, biologische tarwe- en speltpasta en BleierenRoom (zachte advocaat) onder vallen. “In hetzelfde jaar zijn we ook begonnen met het verkopen van kippenvlees onder ons eigen label. Dit is het automatische nevenproduct van de eierproductie,” vertelt Marjanne. Ze mesten de broertjes van de leghennen zelf af en verkopen deze als braadhaan. De uitgelegde leghen wordt verkocht als soepkip of soepkipfilet.

kippen de lankerenhof

SAMENWERKING EERLIJK ETEN UIT DE STREEK

Marjanne en Chris horen regelmatig dat het landschap er niet fraaier op wordt met alle grote stallen. Daarom willen ze mensen de kans geven hun voedsel van kleine(re) lokale bedrijven te kopen. Bedrijven die ook werken aan biodiversiteit, door het landschap te integreren in de bedrijfsvoering. “Door voedsel te kopen van bedrijven uit je eigen regio, waarbij je achter de werkwijze kunt staan, kun je invloed uitoefenen op hoe je eigen omgeving er uitziet of uit komt te zien,” meent Marjanne.

Tot slot zegt Marjanne: “We hopen dat Eerlijk Eten uit de Streek de verbinding tussen consument en producent kan leggen, waarbij ze beide verantwoordelijkheid (gaan) voelen voor hoe ons voedsel wordt geproduceerd.”

Maak kennis met de andere initiatiefnemers

Gert van Middendorp

Gert van Middendorp

Lid Kerngroep

Justine Smitshuis

Justine Smithuis

Lid Kerngroep

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN

Recent Posts / View All Posts

eko de eerste

Inhoud pakketten week 47

| abonnement, nieuws | No Comments

Hierbij de inhoud van de pakketten van week 47 in 2022. Biologisch streekgroente pakket Deze week bestaat het biologische streekgroente pakket uit: boerenkool, peen, rodekool, stoofpeer en een bosje selderij….

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 46

| abonnement, nieuws | No Comments

Tot op vandaag hebben we heel mooi weer gehad, waardoor er nog veel groenten op de akkers stonden. Nu het langzaam kouder gaat worden, zullen de groenten geleidelijk worden afgenomen…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 45

| abonnement, nieuws | No Comments

Biologische groentepakket sla, bietjes, boerenkool en witte kool geproduceerd door de Landouw. Onbespoten streekgroentepakket broccoli, spruitjes, pastinaak, rode kool en een rood pepertje  van Barnevelds grond door Vallei Streekgroente. De…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 44

| abonnement, nieuws | No Comments

Graag informeer ik jullie over de inhoud van de pakketten: De Biologische groentepakketten: prei, spruitjes, pompoen en rode kool Het Onbespoten streekgroente pakket: winterpeen, prei, bloemkool en knolselderij en bosje…