IN GESPREK MET: TILLY EN ROZEMARIJN - CONSUMENTEN

foodbox streekgroente

Eerlijk eten uit de korte keten wordt makkelijk door Eerlijk Eten uit de Streek

Afgelopen maand hebben een aantal consumenten een proefabonnement gehad op de pakketten van Eerlijk Eten uit de Streek. Deze abonnementen lopen bijna af en we kunnen met trots zeggen dat veel consumenten hier zéér tevreden over waren. Zij kiezen nu voor de permanente wekelijkse levering van groente, zuivel en/of eieren. Rozemarijn en Tilly hadden ook een proefabonnement en stappen nu over. We gaan met hen in gesprek over hun ervaringen.

HET VERHAAL ACHTER DE GROENTE

Rozemarijn komt uit Ede en is door haar werk verbonden met de Gelderse Vallei. Ze vertelt over haar contact met boeren, hun drijfveren en motivatie om te werken zoals ze dat nu doen. In deze gesprekken komt de korte keten ook ter sprake. Rozemarijn miste een initiatief in de regio waarbij producten van lokale producenten worden verzameld en verkocht aan consumenten. En toen kwam ze Eerlijk Eten uit de Streek tegen, wat haar meteen aansprak. Dit is precies het initiatief dat ze miste. Rozemarijn meldde zich meteen aan voor een proefabonnement en koos voor een biologisch groentepakket en een zuivelpakket. Ze vindt het fijn dat de keten kort is. “Op die manier weet je waar de producten vandaan komen en leer je ‘het verhaal achter de groente’ kennen”, vertelt Rozemarijn.

Tilly uit Lunteren beaamt dit: “groenten moeten soms goed gewassen worden om het zand eraf te spoelen. Dit is eigenlijk heel mooi. Beter dan de voorgesneden groente uit de supermarkt.” Tilly vervolgt: ”Je weet nu gewoon dat de groenten uit de grond komen. Een beetje Valleizand eraan maakt je er bewust van dat je écht lokaal voedsel eet.” Daarnaast geeft ze aan: “We wonen in de FoodValley, en Nederland is een groot voedselproducerend land. Waarom zouden we nog kiwi’s uit Australië eten?” Dat voelt niet goed voor Tilly. En bovendien, wat smaakt er beter dan een stuk groente dat, bij wijze van spreken, gisteren is geoogst?

NIEUWE GROENTEN ONTDEKKEN

Allebei zijn ze verrast door de groenten die in het pakket zitten. “Een keer wat anders dan de paprika uit de supermarkt,” zegt Tilly. Voor beiden waren de meirapen iets nieuws. “Het is leuk om onbekende producten in je schoot geworpen te krijgen,” vertelt Rozemarijn. Op deze manier kun je actief op zoek naar een lekker recept en kun je iets nieuws proberen. Rozemarijn en Tilly vonden de meirapen erg lekker!

De recepten uit de nieuwsbrieven worden ook gewaardeerd! Het zijn relatief eenvoudige recepten. Iedereen kan het maken. Ook vonden ze het fijn dat in de abonnement-nieuwsbrief wordt aangekondigd wat er in het groentepakket zit. “Als je dan de groente in de tas niet herkent, is de nieuwsbrief een handig spiekbriefje,” aldus Rozemarijn.

meiraap knollen in kistje

TIPS VOOR LOKAAL EERLIJK ETEN UIT DE BUURT

Ook kregen we nog wat tips van ze. Zo zou Tilly graag zien dat de groenten worden geleverd in een herbruikbare tas. “Ik ben bereid om die te kopen bij jullie, zodat ik elke week weer een tas terug kan brengen die wordt hergebruikt.” Met deze tip zijn we al aan de slag gegaan! Rozemarijn en Tilly keken ook uit naar de webshop die op 2 juli is geopend. Ze gaan daar zeker vlees en vruchtensappen bestellen. Bovendien willen ze zich laten verrassen door alle andere producten die de regio te bieden heeft.

Allebei ervaren Eerlijk Eten uit de Streek als gemak. In plaats van langs alle boeren uit de regio fietsen, verzamelt de stichting alle regionale producten en vervolgens kan het makkelijk één keer per week worden opgehaald bij een locatie in de buurt. “Dat is een mooi stukje service,” vertelt Rozemarijn. Ze werken allebei vijf dagen in de week, dus hebben geen tijd om langs alle producenten in de regio te gaan. “Het komt makkelijk naar me toe,” zegt Tilly.

In de toekomst kijkt Tilly uit naar het ontmoeten van producenten. “Misschien door middel van een fietstocht georganiseerd vanuit Eerlijk Eten uit de Streek”. Maar bovendien hoopt ze dat Eerlijk Eten uit de Streek nog lang blijft bestaan. “Volhouden, het mag niet stoppen”.

Maak kennis met andere betrokkenen

Rianne van Zandbrink

Rianne van Zandbrink

Initiatiefnemer

Ilona Baan

Ilona Baan

Bestuurslid

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN