IN GESPREK MET: PIETER ZIJLSTRA

Zonder vrijwilligers, geen Eerlijk Eten uit de Streek

Vrijwilligers zijn onmisbaar bij Eerlijk Eten uit de Streek. Zonder vrijwilligers zou EES niet kunnen bestaan! Wekelijks helpen ze met het inpakken van de groente, het ophalen van producten en het wegbrengen van de pakketten naar de afhaallocaties. Ook vanuit huis helpen vrijwilligers met het maken van de nieuwsbrief, het onderhouden van sociale media en de website, en vooral: met het meedenken met Eerlijk Eten uit de Streek. Maar wat drijft vrijwilligers om ons te helpen? Wij vroegen het Pieter die ons al sinds de start helpt.

Over Pieter

Pieter is al tien jaar met pensioen na een loopbaan in de chemische industrie. Zijn vrije uren besteed hij graag aan Eerlijk Eten uit de Streek. In 2020 deed hij samen met zijn vrouw mee aan de 40 Dagen Challenge waarna zij enthousiast werden over de producten en nieuwe recepten. Pieter vertelt: “mijn vrouw besteed de tijd in de keuken, ik help graag met de Stichting!”

40 Dagen Eten uit de Streek

Tijdens deze challenge kregen consumenten wekelijks een pakket met streekproducten direct van de boer. De uitdaging was om 40 dagen lang uit onze eigen omgeving te eten. En dit werd een groot succes. Er kwam meer vraag naar een permanent aanbod. Zo ontstonden de abonnementen zoals ze nu worden verzorgd door Eerlijk Eten uit de Streek.

Vrijwilligerswerk bij Eerlijk Eten uit de Streek

De start van EES was voor Pieter een mooie gelegenheid om vrijwilliger te worden. Hij pakte vooral de praktische zaken op. Hij begon met het schoonmaken van de inpaklocatie in Barneveld, maar ging al snel helpen met het inpakken van de groenten op donderdag. Dit doet hij nog steeds. Daarnaast haalt Pieter op vrijdagochtend de zuivel van Klein Olden Aller op en zorgt hij dat dit op de afhaallocatie komt. Pieter zegt: “het is als een rit waarbij je alleen op pad gaat met de koelwagen in een race tegen de klok.”

Want dat kan het soms wel eens zijn! “Ik kijk mijn ogen uit bij de complexe administratie en logistiek”, vertelt Pieter. “Er zijn immers veel abonnementen en verschillende formaten die naar diverse afhaallocaties moeten”. Hij vervolgt: “ik wil graag begrijpen hoe de schakel tussen de producent en consument werkt”.  En dat is natuurlijk de kern van Eerlijk Eten uit de Streek: de keten zo kort mogelijk maken en de lokale producten bij zoveel mogelijk consumenten krijgen tegen een eerlijke prijs!

Maar wat vindt Pieter nou zo leuk aan het vrijwilligerswerk? Hij vertelt: “Eerlijk Eten uit de Streek heeft een leuk team om mee te werken. De coördinatoren begeleiden je goed en voor elke vrijwilliger is een leuke taak te vinden.”

verse aardappelen met aarde

Ook meehelpen? Dat kan!

Het bestuur en de kerngroep van Eerlijk Eten uit de Streek is alle vrijwilligers ontzettend dankbaar voor hun wekelijkse inzet. We proberen het vrijwilligerswerk zo vrijblijvend mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf aangeven hoeveel je kunt helpen en wat je het leukst vindt om te doen. Elk uurtje in de maand is al welkom!

Heb je ook interesse om af en toe te helpen? Laat het ons dan weten! Weet je niet goed hoe je kunt helpen? Kijk dan eens hier voor alle mogelijkheden, of neem contact met ons op via vrijwilligers@eerlijketenuitdestreek.nl. We kijken dan samen naar wat jij leuk vindt en hoe je dit binnen de organisatie kunt doen.

Meer informatie over vrijwilligerstaken

Maak kennis met de andere initiatiefnemers

Gert van Middendorp

Gert van Middendorp

Lid Kerngroep

Justine Smitshuis

Justine Smithuis

Lid Kerngroep

Marjanne Borren

Marjanne Borren

Lid kerngroep

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN