IN GESPREK MET: MIEKE EIKELENBOOM - CONSUMENT

Mieke Eikelenboom

DUURZAAM, GEZOND EN DICHTBIJ

Zo omschrijft Mieke haar deelname aan de 40-Dagen challenge. Maar ook “de boer dichterbij de mens brengen”. Samen met haar man deed Mieke mee aan de allereerste challenge in 2020. Als deelnemers van het eerste uur, werden zij geïnterviewd door leden van de kerngroep (Barrie van Geresteijn en Justine Smithuis) en het bestuur (Ilona Baan-van Egdom). We spraken over de visie en ontwikkelingen van de Stichting Eerlijk Eten uit de Streek en luisterden naar hun ervaring tijdens de challenge.

Vanuit hun positie als consument keken ze mee met de concrete plannen voor permanente levering met voedingswaren uit de streek. Deze input is voor ons zeer waardevol in verband met de keuzes die we juist nu gaan maken.

EERLIJK ETEN UIT DE STREEK
Ilona licht de achtergronden, visie en doelen toe van de in september 2020 opgerichte Stichting Eerlijk Eten uit de Streek. Uniek in vergelijking met andere initiatieven rond lokaal en duurzaam eten, is de ambitie van de Stichting om te werken aan de directe verbinding tussen consumenten en producenten. Iets dat niet vanzelfsprekend is als je kijkt naar alle gemaksproducten en webshops die consumenten tegenwoordig continu tot hun beschikking staan en waarbij de voedingsproducten vaak van ver weg op de deurmat belanden.

Een regionaal en duurzaam voedselsysteem waarin producenten en consumenten samenwerken aan gemeenschappelijke doelen, zoals een eerlijke prijs, en goede, gezonde producten van boeren en producenten die je persoonlijk kent, kan daar tegenover staan.

Voor Mieke en Gijs waren dat juist de redenen om mee te doen aan de allereerste challenge in het najaar van 2020.

DE BOER DICHTERBIJ DE MENS BRENGEN
Voor Mieke is biologisch eten erg belangrijk om gezondheidsredenen. Sinds bij haar de diagnose van Parkinson werd vastgesteld, is ze bewuster met voeding bezig. Uit onderzoek is gebleken dat het bespuiten van groenten impact kan hebben op het verloop van de ziekte. Daarom kijkt ze altijd naar een biologisch of EKO-keurmerk. Daarnaast kijkt Mieke naar het bredere verhaal van duurzaamheid. Als de boer goede zorg heeft voor zijn land, dieren en gewassen, dan is dat een goede stap vooruit!

ERVARINGEN MET DE CHALLENGE

De challenge vonden Mieke en Gijs erg leuk. Gijs genoot van de afwisselende pakketten en de verschillen in vorm die groenten kunnen hebben. Het ophalen bij de boer vonden ze wel wat omslachtig. Bezorging dichterbij huis zouden zij waarderen. “Je kunt de verbinding met de boer ook krijgen via een presentatie, of als de boer af en toe meegaat met de distributie”, zegt Mieke. Voor regelmatige open dagen op boerenbedrijven zouden ze zeker te vinden zijn.

WENSEN VOOR DE PERMANENTE LEVERING
Mieke en Gijs willen graag vrij en flexibel zijn in het bestellen van producten. Een abonnement is een goed idee, maar niet wekelijks. De Stichting denkt na over een groentepakket dat zowel eenmalig, eens in de week of tweewekelijks besteld kan worden. Dat spreekt hen wel aan. Ook maaltijdboxen waarbij je alle producten voor en recept krijgt zijn favoriet bij Mieke en Gijs.

Qua financiering kan de Stichting wat hen betreft een vooruitbetaling vragen, om zo producten te bestellen, of een lidmaatschap per maand. Dit geeft Eerlijk Eten uit de Streek financieel meer vastigheid. Mieke en Gijs denken dat consumenten zich vooral aangetrokken voelen door het verhaal van de stichting en de verbinding die zij kunnen aangaan met de producenten van hun eten. Dat is precies waar het om gaat!

En gelukkig willen Mieke en Gijs zelf ook reclame maken voor ons verhaal!

Maak kennis met andere betrokkenen

marianne van atten

Marianne van Atten

Consument en vrijwilliger

marlies knol

Marlies Knol

Voorzitter

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

ONZE PRODUCENTEN