Ilona Baan is opgegroeid in de regio en heeft een passie voor de landbouwsector, voeding en de sociale verbindingen die daar aan raken. Lokale initiatieven kunnen daar krachtig aan bijdragen. Daarom zet ze zich graag in voor de Stichting Eerlijk Eten uit de Streek. Tijdens de 40-dagen challenge was ze verrast door het gevarieerde aanbod in de boxen.
“We denken vaak van onze regio dat het een vrij eenzijdig gebied is wat betreft voedselaanbod. Je ziet hier immers vooral veehouderijbedrijven. Ik kocht mijn eieren, zuivel en vlees meestal in de buurt direct van de boerderij of landwinkel. Ik was daarom ook echt verrast door de diversiteit aan groenten en graanproducten tijdens de 40-dagen challenge. Ik wist niet dat er zelfs regionaal quinoa wordt geteeld! Er zijn nog voldoende uitdagingen om het aanbod jaarrond te realiseren, maar het toont wel de potentie van het gebied.”
Met het oog op sociale verbinding rondom voeding en landbouw zijn lokale initiatieven van belang, aldus Ilona. “Mensen zijn steeds meer op zoek naar gezonde en verantwoorde voeding, maar ook naar de herkomst van hun eten. Ik vind lokaal eten belangrijk, omdat ik weet waar het vandaan komt en de ondernemers erachter ken. En deze waarden komen extra naar voren bij een initiatief als Eerlijk Eten uit de Streek. Ik hoop dat we met consumenten en ondernemers veel van elkaar gaan leren, ook over eerlijke prijzen en duurzaamheid.”