Skip to main content

Brood op basis van een voordeeg of poolish is heel erg lekker vergeleken met brood dat zonder voordeeg gebakken wordt. Het geeft extra structuur, smaak en ook de knapperige korst die bij zuurdesembrood ook zo lekker is. Het is alleen geen zuurdesem, want er gaat een klein beetje gist in. Het voordeeg maken doe je om meer smaak en geurstoffen te maken in het brood (door de vergisting) en te zorgen dat het gebruikte gist zich ruimschoots kan vermenigvuldigen.

Walnoot-Vijgenbrood

Walnoot-Vijgenbrood van Jorisbrood

Een poolish of voordeeg is een starter voor een brooddeeg en bestaat uit bloem, meel, water en een heel klein beetje gist. Dit mengsel of beslag laat je ongeveer 12 uur rusten, waarna je een borrelende, gistende basis hebt voor het bakken van een geweldig lekker brood. Je kunt alleen niet spontaan bedenken dit brood te bakken, omdat er een wachttijd aan verbonden is. Daarom bakken mensen die dit thuis bakken vaak meerdere broden tegelijk.

Meer weten?

Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klaar poolish brood bij ons kopen en het thuis vergelijken met het brood dat je normaal eet. Bestel een van de broden van bakker Jorisbrood!