Skip to main content

Er is niets zo lekker als vers gekochte groenten en fruit uit de buurt. Het is niet alleen goed voor de smaak, maar ook goed voor de lokale economie en milieu. Direct van de boer kopen is de beste manier om te profiteren van deze voordelen. Ja het kost je wat extra moeite maar daar krijg je ook wat voor terug!

Door direct van de boer te kopen, steun je de lokale boeren en help je hen om een eerlijke prijs te krijgen voor hun producten. Dit is belangrijk omdat veel boeren in onze moderne samenleving te maken hebben met oneerlijke prijzen en grote supermarkten die de macht hebben. Door hen te steunen, help je hen om te overleven en blijven ze produceren. Om te overleven moet de boer af en toe compromissen sluiten en bijvoorbeeld een hele oogst wortelen of sla aan een supermarktketen verkopen voor een (te) lage prijs. Hij krijgt dan weliswaar iets minder geld per kilo maar kan zijn hele oogst gegarandeerd kwijt.

Eko de eerste

Verse kropsla

Daarnaast is direct van de boer kopen ook goed voor het milieu. Door het kopen van producten uit de buurt, vermindert je de uitstoot van CO2 van transport van producten. Bovendien, boeren die direct verkopen, gebruiken vaak minder pesticiden en chemicaliën omdat ze hun producten direct verkopen aan de consumenten, in plaats van aan grote supermarkten. Als de boeren weten dat ze veel van hun product lokaal kunnen verkopen, maken ze andere keuzes dan wanneer ze voor de export of grote ketens moeten produceren.

Tot slot, is direct van de boer kopen ook goed voor de smaak. Vers gekochte groenten en fruit zijn nog steeds vol van smaak en vitamines, in tegenstelling tot producten die vaak weken onderweg zijn voordat ze in de supermarkt terecht komen.

Er zijn veel manieren om direct van de boer te kopen, zoals boerenmarkten, landwinkels of boerderijwinkels. Door een beetje moeite te doen, kun je genieten van vers, smakelijk en gezond voedsel terwijl je tegelijkertijd de lokale economie en milieu steunt. Dus, volgende keer als je gaat winkelen, overweeg om direct van de boer te kopen!