VANELLY

OVER DE PRODUCENT
Aan de rand van Barneveld vind je Kaasboerderij en Landwinkel Vanelly. Hier zetten Gert van Middendorp en Elly van Zijtveld zich al ruim 20 jaar in voor hoogwaardige zuivelproducten. Niet alleen zorgen ze voor goede kwaliteit en goede smaak, maar proberen ze ook zo duurzaam mogelijk te produceren. Genoeg redenen om de producten van Vanelly aan te bieden via Eerlijk Eten uit de Streek!

Gezonde koeien zorgen voor lekkere melk. En melk van eigen koeien staat aan de basis van alle zuivelproducten van Gert en Elly. Het is voor hen daarom ook van groot belang dat de koeien in een gezonde leefomgeving opgroeien en onderdeel zijn van het lokale voedselsysteem. De koeien lopen vanaf het voorjaar tot in de herfst in de wei. Zelfs in die periode krijgen ze op stal nog vers gras te eten. Dat zorgt voor de lekkere (gras)melk!

Gert en Elly verzuivelen hun eigen melk tot melk, yoghurt, karnemelk en kaas. Bij dit proces werken Gert en Elly het liefst met natuurlijke producten. De overtuiging is dat de natuur zoveel goeds geeft dat je er zelf niet te veel aan toe moet voegen. Soms is het combineren van een aantal natuurproducten al voldoende. De kaas van Vanelly is van enkel verse rauwe melk gemaakt. Voor de boerenkaas betekent dit dat er alleen melk, stremsel, een zuurbacterie en een klein beetje zout voor smaak en houdbaarheid nodig is. Daarna begint het rijpproces in een prachtige, volledig ondergrondse, kaaskelder. Hier rijpt de kaas op de meest natuurlijke manier: koelte van de bodem en vochtig genoeg.

DUURZAAMHEID 

Zonnepanelen
Voor de duurzame productie van zuivel zorgt Vanelly voor haar eigen energie. Op het dak van de stal liggen 244 zonnepanelen! Voldoende om het hele bedrijf van zonne-energie te voorzien. En dat is nodig, want zuivelproductie kost energie: melken, kaas maken, bewaren, verhitten, afkoelen, koel bewaren en schoonmaken.

Verpakkingsmateriaal
Daarnaast kiest Vanelly bewust voor glas als verpakking voor hun vloeibare zuivelproducten. Glas geeft namelijk geen smaak af aan het product én een glazen fles kan opnieuw gevuld worden (mits goed schoongemaakt!). Om deze reden worden, onder andere, de melk, yoghurt en karnemelk verpakt in glazen statiegeldflessen.

Tips voor zuivelproducten in glas
De karnemelk van Vanelly is gekarnd. Dit zorgt voor de heerlijke romige smaak. Let wel op dat je karnemelk niet in direct zonlicht plaatst, dit kan een smaakreactie veroorzaken. Bewaar de karnemelk dus op een koele en donkere plaats. De yoghurt van Vanelly heeft een mooie structuur en is lekker dik.

KORTE KETEN

Gert en Elly produceren zo duurzaam mogelijk. Ze staan voor zorg in de hele keten: van gras tot glas. Ze staan open voor wat er in de maatschappij leeft en hopen hier als voedselproducent een bijdrage aan te kunnen leveren. Nog iedere dag komen er nieuwe inzichten op hun pad waardoor het product of de productie geoptimaliseerd kan worden. Door deze aanpak merken ze dat er een klik ontstaat tussen degenen die het voedsel produceren en hen die het zich goed laten smaken. En dit sluit naadloos aan bij de insteek van Eerlijk Eten uit de Streek. Daarom was deelname vanzelfsprekend. Gert en Elly zijn ervan overtuigd dat je samen verder komt!

MEER INFORMATIE

https://landwinkel.nl/landwinkels/landwinkel-vanelly-in-barneveld/

ONZE PRODUCENTEN

DOE JE MEE?

Lijkt het jou ook leuk om actief betrokken te zijn bij Eerlijk eten uit de Streek? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk dan mee in de ontwikkeling, steek actief je handen uit de mouwen, meld je aan voor de volgende 40dagen challange of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

Recent Posts / View All Posts

food box

Inhoud pakketten week 35

| abonnement, nieuws | No Comments

Op de akkers staan heerlijke groenten die deze week vers voor onze klanten worden geoogst. Onbespoten groente Deze week bevat het onbespoten groentepakket van Vallei Streek Groente: koolrabi; sla; koolsoort;…

groente en fruit kist

Inhoud pakketten week 34

| abonnement, nieuws | No Comments

Wij doen wekelijks ons best om de meest verse, gezonde en lekkere groenten, aardappelen, eieren en zuivel aan onze abonnees te leveren. Om het proces in de zomerpauze te vergemakkelijken…

google maps

Zomerstop

| abonnement, nieuws, shop | No Comments

Zoals vorige week al gemeld in de informatie mail staat de webshop op pauze. Vanaf deze week zullen dan ook alle mutaties handmatig worden doorgevoerd. Alle bestaande lopende en gepauzeerde…

Inhoud pakketten week 31

| abonnement, nieuws | No Comments

In verband met de zomerstop worden alleen de groentepakketten geleverd. Biologisch groentepakket sperziebonen; courgette; lollo rossa; chinese kool en komkommer ( niet in S). De bolcourgette kan dan nog narijpen…