OVER DE PRODUCENT
Aan de rand van Barneveld vind je Kaasboerderij en Landwinkel Vanelly. Hier zetten Gert van Middendorp en Elly van Zijtveld zich al ruim 20 jaar in voor hoogwaardige zuivelproducten. Niet alleen zorgen ze voor goede kwaliteit en goede smaak, maar proberen ze ook zo duurzaam mogelijk te produceren. Genoeg redenen om de producten van Vanelly aan te bieden via Eerlijk Eten uit de Streek!
Gezonde koeien zorgen voor lekkere melk. En melk van eigen koeien staat aan de basis van alle zuivelproducten van Gert en Elly. Het is voor hen daarom ook van groot belang dat de koeien in een gezonde leefomgeving opgroeien en onderdeel zijn van het lokale voedselsysteem. De koeien lopen vanaf het voorjaar tot in de herfst in de wei. Zelfs in die periode krijgen ze op stal nog vers gras te eten. Dat zorgt voor de lekkere (gras)melk!
Gert en Elly verzuivelen hun eigen melk tot melk, yoghurt, karnemelk en kaas. Bij dit proces werken Gert en Elly het liefst met natuurlijke producten. De overtuiging is dat de natuur zoveel goeds geeft dat je er zelf niet te veel aan toe moet voegen. Soms is het combineren van een aantal natuurproducten al voldoende. De kaas van Vanelly is van enkel verse rauwe melk gemaakt. Voor de boerenkaas betekent dit dat er alleen melk, stremsel, een zuurbacterie en een klein beetje zout voor smaak en houdbaarheid nodig is. Daarna begint het rijpproces in een prachtige, volledig ondergrondse, kaaskelder. Hier rijpt de kaas op de meest natuurlijke manier: koelte van de bodem en vochtig genoeg.