IN GESPREK MET EVERT VAN HOEF VAN VALLEI STREEKGROENTE

“Voedsel telen spreekt me aan. Het ligt, in tegenstelling tot de sierteelt, aan de basis van ons bestaan.” Zo vertelt Evert van Hoef tijdens zijn interview. Evert is hovenier en heeft een heidekwekerij. Ook teelt hij siervruchtgewassen voor andere kwekers. Bij Vallei Streek Groente – een initiatief van Barrie van Geresteijn, kerngroeplid van de Stichting – is Evert de spin in het web.

Het ontstaan van Vallei Streekgroente

Groentetelers zijn schaars in de regio Vallei en Veluwe. Ook zijn veel stoppende boeren op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Sommigen hebben een paar hectare grond én ervaring met een eigen groentetuin. Barrie zag mogelijkheden voor een nieuw verdienmodel door het telen van groenten. Een aantal boeren wilde meedoen. En zo ontstond Vallei Streekgroente. Barrie vroeg Evert om het telen, oogsten, verpakken en afleveren te organiseren.

GROENTEN TELEN, EEN NIEUWE UITDAGING

Samen met de boeren groenten telen, daar had Evert wel zin in! Hij ging zich breed oriënteren op de belangrijke zaken bij het telen van groenten. “De bodem is de basis,” zegt Evert. Hij wil een zo volledig mogelijk assortiment verbouwen. Dit gaat hij doen zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hij bezocht zijn oude stageadres en wisselt kennis uit met andere telers en toeleveranciers. Ook heeft hij zich in permacultuur verdiept. “Heel interessant,” vertelt hij. “Ik ontdekte dat je allerlei planten, die ik als onkruid beschouwde, kunt eten. Springzaad bijvoorbeeld. Dat smaakt naar radijs.” In de toekomst wil hij daar zeker wat mee gaan doen.

De boeren

Momenteel zijn er twee boeren aangesloten bij Vallei Streekgroente: boer Gerrit en boer Theo. Zij zijn gestopt met hun melkveehouderij en gaan de uitdaging graag aan om verse groenten te telen. Het is echter niet helemaal nieuw voor hen. Ze hebben immers al jaren een eigen groentetuin.

Vallei Streek Groente
Vallei Streek Groente

ZO VOLLEDIG MOGELIJK ASSORTIMENT

Voor Evert is de samenwerking met Eerlijk Eten uit de Streek belangrijk. Hij wil een zo volledig mogelijk assortiment telen. Evert heeft bij zijn kwekerij een kas. Hierin wil hij in het voorjaar gaan voorkweken om eerder uit de tuin te kunnen eten. In de kas worden nu spinazie, broccoli, raapstelen, snijbiet, zomerwortel, meiraap, andijvie, eikenbladsla, bladselderij, prei, paksoi, spitskool en rode biet geteeld. “Vorige week hebben we chinese kool, koolrabi, peterselie, ijsbergsla en courgettes in de volle grond geplant. Volgende week volgt bloemkool, rode en witte kool,” vertelt hij.

Proefjaar

“Dit jaar is een proefjaar,” zegt Evert. Hij heeft nog geen tunnelkassen, maar gaat die wel aanleggen. Het is nu nog zoeken naar de juiste portionering en verpakking. “En het afstemmen van teeltplannen en samenwerken met andere groentetelers kan nog beter,” meent hij. “Is de oppervlakte voldoende voor groentepakketten voor ca. 50 monden van Eerlijk Eten uit de Streek én nog eens 50 monden die hij rechtstreeks gaat verkopen?” vraagt hij zich af. “Welke groenten doen het goed en welke minder? En welke rassen zijn met name geschikt voor dit gebied?”

Het belooft al met al een leerzaam jaar te worden.

BEN JE GEINSPIREERD?

Wat denk je na het lezen van dit interview? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk mee in de ontwikkeling. Steek actief je handen uit de mouwen. Of blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN
verse aardappelen met aarde

Recent Posts / View All Posts

eko de eerste

Inhoud pakketten week 47

| abonnement, nieuws | No Comments

Hierbij de inhoud van de pakketten van week 47 in 2022. Biologisch streekgroente pakket Deze week bestaat het biologische streekgroente pakket uit: boerenkool, peen, rodekool, stoofpeer en een bosje selderij….

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 46

| abonnement, nieuws | No Comments

Tot op vandaag hebben we heel mooi weer gehad, waardoor er nog veel groenten op de akkers stonden. Nu het langzaam kouder gaat worden, zullen de groenten geleidelijk worden afgenomen…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 45

| abonnement, nieuws | No Comments

Biologische groentepakket sla, bietjes, boerenkool en witte kool geproduceerd door de Landouw. Onbespoten streekgroentepakket broccoli, spruitjes, pastinaak, rode kool en een rood pepertje  van Barnevelds grond door Vallei Streekgroente. De…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 44

| abonnement, nieuws | No Comments

Graag informeer ik jullie over de inhoud van de pakketten: De Biologische groentepakketten: prei, spruitjes, pompoen en rode kool Het Onbespoten streekgroente pakket: winterpeen, prei, bloemkool en knolselderij en bosje…