De familie Van de Beek - Klein Olden Aller
De familie Van de Beek - Klein Olden Aller

IN GESPREK MET CARINA VAN DE BEEK VAN KLEIN OLDEN ALLER

“We zijn een echt familiebedrijf, en alweer de vijfde generatie van de melkveehouderij Klein Olden Aller.” Zo vertelt Carina tijdens haar interview. Precies een jaar geleden is Carina, samen met haar moeder Greta, gestart met het verzuivelen van een deel van de geproduceerde melk op Klein Olden Aller.

Starten met verzuivelen

Anderhalf jaar geleden dacht de familie na over hoe ze meerwaarde konden creëren op hun bedrijf. Carina’s oom, die een biologisch pluimveebedrijf had, verkocht eieren in een automaat. Hij wilde hier meer producten in verkopen. Biologische zuivel ontbrak nog in de buurt. “Zo kwam de familie op het idee om zelf te gaan verzuivelen. Mijn moeder was ook enthousiast,” vertelt Carina. Ze verdiepten zich in de aanpak. Het bleek echter dat er een hoop eisen aan verbonden zijn. “We wilden een zuivelbereidingscursus doen. Helaas ging deze niet door vanwege Corona,” vervolgt Carina. Gelukkig konden ze hun kennis bij andere verzuivelaars halen en hebben ze alsnog in oktober 2020 een cursus kunnen volgen.

WAT IS VERZUIVELEN?

Verzuivelen is het bewerken van rauwe melk tot allerlei producten. Denk bijvoorbeeld aan kaas, boter, karnemelk, yoghurt, hangop of vla.

Klein Olden Aller heeft goedkeuring van het Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ), dé Nederlandse autoriteit op het gebied van de controle van zuivel, pluimvee en eieren. “We moeten elke zes weken al onze producten laten controleren op bepaalde soorten bacteriën in verband met de voedselveiligheid,” zegt Carina.

Ambachtelijk proces

De familie is gestart met het pasteuriseren van melk en het maken van yoghurt, vla en hangop. “We hebben veel verschillende smaken. En elke maand ook een verrassingstoetje,” vertelt Carina. “We hebben twee pasteurketels* aangeschaft en verwerken nu wekelijks 300-400 liter melk. Het is een ambachtelijk proces. Zelfs het vullen van de flessen gebeurt met de hand.” Karnemelk en boter maken ze nog niet. Daar hebben ze de apparatuur nog niet voor. “En dan moet ik eerst spierballen kweken voor het kneden van de boter,” vertelt Carina lachend.

* Pasteurketels zijn stalen ketels met een dubbele wand waar water tussen zit dat verwarmd kan worden.
Zuivel van Klein Olden Aller
zuivel boerderij Klein Olden Aller

ZICHT OP DE KOEIEN

De ruimte waar de melkrobot stond is verbouwd voor de verzuiveling en bevindt zich in de koeienstal. “Door het raam in de ruimte kunnen we de koeien zien. Dat is een fijn uitzicht,” vindt Carina.

Over Klein Olden Aller

Klein Olden Aller is een bedrijf met ongeveer 115 koeien. Het bedrijf is onderdeel van het landgoed Oldenaller van Natuurmonumenten. Biologisch boeren past hier dus goed. Daarom zijn ze in 2000 al overgestapt naar biologisch. “Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en minder antibiotica gebruikt. Je moet dan wel voldoende land hebben, want je grasopbrengst per hectare is minder,” vertelt Carina.

Natuurbeheer

Op het landgoed zijn er gebieden die zo beheerd worden dat ze kruidenrijk zijn. Deze vormen een goed leefgebied voor weidevogels. Deze weilanden worden begraasd door koeien die in de laatste maanden van hun zwangerschap zijn en oude koeien die geen melk meer geven. “Bovendien kunnen onze koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken worden,” meldt Carina. “Ze doen dat twee of drie keer per dag.”

SAMENWERKING

De melkveehouderij had niet genoeg aan de afzet via de automaten van hun oom. Er waren meer afzetpunten nodig. Dit bleek geen probleem. “Meerdere boerderijwinkels meldden zich bij ons aan,” vertelt Carina. “En Eerlijk Eten uit de Streek komt daar nu bij. Omdat we nog maar een klein bedrijf zijn, kunnen we twintig zuivelabonnementen leveren.”

Wil je graag een zuivelabonnement bij je wekelijkse levering? Wees er dan snel bij! Lees meer en meld je aan via onderstaande button.

Abonnementen
verse aardappelen met aarde

BEN JE GEINSPIREERD?

Wat denk je na het lezen van dit interview? Spreekt lokale voedselproductie en eten uit de korte keten jou aan? Krijg je zin om mee te bouwen aan een nieuw voedselsysteem in jouw buurt? Denk mee in de ontwikkeling. Steek actief je handen uit de mouwen.

Een ieders inzet is van harte welkom!

IK MELD ME AAN

Recent Posts / View All Posts

eko de eerste

Inhoud pakketten week 47

| abonnement, nieuws | No Comments

Hierbij de inhoud van de pakketten van week 47 in 2022. Biologisch streekgroente pakket Deze week bestaat het biologische streekgroente pakket uit: boerenkool, peen, rodekool, stoofpeer en een bosje selderij….

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 46

| abonnement, nieuws | No Comments

Tot op vandaag hebben we heel mooi weer gehad, waardoor er nog veel groenten op de akkers stonden. Nu het langzaam kouder gaat worden, zullen de groenten geleidelijk worden afgenomen…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 45

| abonnement, nieuws | No Comments

Biologische groentepakket sla, bietjes, boerenkool en witte kool geproduceerd door de Landouw. Onbespoten streekgroentepakket broccoli, spruitjes, pastinaak, rode kool en een rood pepertje  van Barnevelds grond door Vallei Streekgroente. De…

streekproducten pakket

Inhoud pakketten week 44

| abonnement, nieuws | No Comments

Graag informeer ik jullie over de inhoud van de pakketten: De Biologische groentepakketten: prei, spruitjes, pompoen en rode kool Het Onbespoten streekgroente pakket: winterpeen, prei, bloemkool en knolselderij en bosje…