Over de producent

Melissa en Rudolf Jan beheren een prachtige walnootboomgaard op hun boerderij De Rit in Zoelen. De boomgaard heeft 400 bomen met maar liefst 35 verschillende rassen. Als je in de winkel walnoten koopt, krijg je over het algemeen noten uit Frankrijk, Italië of de Verenigde Staten. Dat vinden ze jammer.

De Nederlandse bodem is heel geschikt voor walnootbomen. Dat laten Melissa en Rudolf Jan zien met “Veld 4”. Verse walnoten, heerlijke walnotenolie en zelfs een walnootchocopasta, allemaal duurzaam geproduceerd in eigen land.  

Project

walnoten, olie

Producent

Veld 4

Website

veld4.nl

Duurzaamheid

Zodra walnoten in de herfst van de boom vallen moeten ze direct geraapt worden. Na de oogst worden de walnoten gewassen en gedroogd. Bij Veld 4 gaat een groot deel van dit proces machinaal. Het drogen gebeurd bijvoorbeeld in een droogkast, waar ze met lucht snel gedroogd worden.

In de walnoten-pelmachine wordt de noot vervolgens gekraakt en het vruchtvlees gescheiden van de schil. De mooie halve noten worden in zakjes verkocht en uit de kleine stukjes wordt walnotenolie geperst. In een Italiaanse olijfpers uit 1960 worden de walnoten onder een druk van 300 ton geperst. Prachtige natuurzuivere olie stroomt uit de pers. Het ruikt er dan heerlijk.

De walnootolie is rijk van smaak en dat wordt versterkt doordat de walnoten vooraf geroosterd worden. De olie komt koud het best tot zijn recht, het geeft een boost aan salades, gegrilde groenten en pastasalades. Met een deel van de geroosterde noten wordt ook walnootchocopasta gemaakt, met maar liefst 31% walnoot.

Korte keten, direct levering

Op hun boerderij in Zoelen hebben Melissa en Rudolf Jan een winkeltje waar je alle producten kan kopen, daarnaast verkopen ze zoveel mogelijk lokaal. In Nederland moet je nog altijd goed zoeken naar walnotenproducten van eigen bodem. Daarom is het zo leuk dat je nu ook bij Eerlijk Eten uit de Streek hun producten kan kopen.