Over de producent

Sinds 2008 verbouwd André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof biologische lupinebonen op zijn bedrijf in Randwijk. Lupine is een vlinderbloemige plant verwant aan de tuinboon en de erwt. Samen met Marieke Laméris van Proeflab Wageningen is hij in 2020 Lekker Lupine begonnen. Met dit bedrijf willen ze de teelt en dus ook de afzet van lupinebonen in Nederland vergroten.

Zo proberen ze met partners uit de omgeving nieuwe producten te ontwikkelen met deze eiwitrijke boon, zodat steeds meer consumenten en telers ontdekken wat de voordelen van lupine zijn. De bonen worden geleverd in glazen potten en hebben het Demeter keurmerk.

Project

groente

Producent

Lekker Lupine

Duurzaamheid

De Lupine wordt biodynamische geproduceerd. Lupine is een hele fijne plant voor biodynamische bedrijven met wisselende gewassen. De plant vangt werkt namelijk samen met bacteriën in de grond om stikstof op te vangen en op te slaan. Daar profiteren de volgende gewassen weer van. Het brengt balans in het bedrijfssysteem. Je ziet daarom ook super veel insecten op de velden. Omdat het zelf zoveel stikstof opvangt heeft het ook weinig bemesting nodig.

De lupineboon is super gezond en is een belangrijk antwoord op de vraag naar meer plantaardige eiwitten. De consument wil minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten eten. Één derde van de lupineboon bestaat uit hoogwaardig eiwit en het bevat alle aminozuren die we nodig hebben en ook in de juiste verhouding. Daarnaast is het heel vullend en divers, je kan er van alles mee maken. Het mooiste is natuurlijk nog dat hij supergoed in Nederland verbouwd kan worden in tegenstelling tot veel andere eiwitgewassen.

Korte keten, direct levering

André en Marieke hebben graag de consument dichtbij. Daarom zien ze Lekker Lupine ook als een community. Samen met partners in de horeca, productontwikkeling en de consument willen ze verder bouwen aan de afzet van lupine en dat houden ze graag zo dichtbij mogelijk. Want in Nederland is er nog een wereld te winnen.