Eko de eerste

Over de producent

Boerderij De Eerste is een gemengde biologische boerderij aan de rand van de Noordoostpolder waar we werken vanuit de basiswaarden; mens-, dier- en milieuvriendelijkheid. We werken zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zonder gen-tech, maar mét oog voor de mens, de dieren en de natuur.

Eko-boerderij ‘de Eerste’ dankt zijn naam aan het feit dat het de eerste boerderij is die bewoond is in de Noordoostpolder.

Vanuit onze visie op landbouw, werken we met teeltplannen die afgestemd worden op zowel de veehouderij als de tuinbouw. Op ons land staat achtereenvolgens drie jaar gras-klaver, één jaar kolen, één jaar sla, prei, pastinaak en wortel en één jaar aardappelen. Na het jaar aardappelen herhaalt de cyclus zich weer van voor af aan met drie jaar gras-klaver.

Het grasland wordt bemest met drijfmest van onze koeien. Het land dat gebruikt wordt voor de tuinbouw wordt bemest met compost en vaste mest uit de potstal van de koeien.

Project

groente

Producent

Eko-boerderij “De Eerste”

Website

ekodeeerste.nl

Duurzaamheid

We werken binnen de tuinbouw met een aantal vaste medewerkers. In het voorjaar en de zomer wordt deze vaste groep aangevuld met seizoensmedewerkers, stagiaires en uitwisselingsstudenten uit binnen- en buitenland.

Eko de eerste sla
Eko de eerste wortel

Korte keten, direct levering

Op dit moment telen we op 30 ha verschillende soorten sla, venkel, knolselderij, andijvie, bloemkool, broccoli, romanesco, spitskool, rode kool, witte kool, prei, winterpeen, pastinaak, boerenkool, spinazie en diverse rassen aardappelen.

Daarnaast telen we op kleine schaal komkommers, aubergines, raapstelen, sperziebonen, snijbiet, paksoi, groenselderij, pepers en diverse kruiden.