eko de eerste

Over de producent

Eko-boerderij ‘de Eerste’ dankt zijn naam aan het feit dat het de eerste boerderij is die bewoond is in de Noordoostpolder. In 1942 is begonnen met het droogleggen van de Noordoostpolder. Omdat onze boerderij op het oude strand van de Zuiderzee staat, was het hier al snel droog genoeg om te bouwen.

Boerderij ‘De Eerste’ is een gemengde biologische boerderij aan de rand van de Noordoostpolder waar we werken vanuit de basiswaarden; mens-, dier- en milieuvriendelijkheid. We werken zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zonder gen-tech, maar mét oog voor de mens, de dieren en de natuur.

Project

groente, vlees, zuivel

Producent

Eko-boerderij “de eerste”

Website

ekodeeerste.nl

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Vanuit onze visie op duurzaamheid in de landbouw, werken we met teeltplannen die afgestemd worden op zowel de veehouderij als de tuinbouw. Op ons land staat achtereenvolgens drie jaar gras-klaver, één jaar kolen, één jaar sla, prei, pastinaak en wortel en één jaar aardappelen. Na het jaar aardappelen herhaalt de cyclus zich weer van voor af aan met drie jaar gras-klaver.

Het grasland wordt bemest met drijfmest van onze koeien. Het land dat gebruikt wordt voor de tuinbouw wordt bemest met compost en vaste mest uit de potstal van de koeien. Op deze manier is bijna geheel cyclisch.

Op dit moment telen we op 30 ha verschillende soorten sla, venkel, knolselderij, andijvie, bloemkool, broccoli, Romanesco, spitskool, rode kool, witte kool, prei, winterpeen, pastinaak, boerenkool, spinazie en diverse rassen aardappelen.

eko de eerste
eko de eerste

Korte keten, direct levering

We leveren onze groenten uiteraard aan onze eigen winkel en daarnaast aan groothandels zoals Udea, Estafette Odin en BioNoord en aan winkels en abonnementsbedrijven in de wijde regio.

Onze boerderij is gecertificeerd biologisch. Alle producten die we maken, telen en in- en verkopen zijn geproduceerd volgens de richtlijnen van Skal. Ook onze winkel heeft een Skal-certificaat en is gecertificeerd EKO. De winkel wordt apart van de boerderij gecontroleerd.