Over de producent

Aan de rand van Bunschoten staat de Eemlandhoeve, een biologisch boerenbedrijf. Hier boeren Jan en Maaike samen met kinderen Henk en Lotte. De Eemlandhoeve is uitgegroeid tot een plek waar wekelijks veel mensen verwelkomd worden. Om te kamperen, te vergaderen, te trouwen of te lunchen. Zo wil de familie Huygen de burger weer verbinden met de boer, met duurzaamheid als hoofddoel.

Ondanks dat er van alles gebeurt op de erf, blijft de Eemlandhoeve altijd een boerderij. Er lopen zo’n 50 Blonde d’ Aquitaine koeien. Boerenzoon Henk heeft ondertussen de boerderij onder zijn hoede. Henk is aangesloten bij het Slow Food Youth Network en hij staat met zijn boerderij voor het eten van weinig vlees, maar wel goed vlees. De koeien worden het hele jaar door 100% grasgevoerd. In de zomer eten de koeien dit gras zelf van het land en in de winter krijgen ze dit gevoerd in de potstal, welke zich midden op het erf bevindt. Dit is uniek en wordt bijna niet meer gedaan. Doordat de koeien alleen gras eten, ontwikkelen ze zich rustig en krijgen ze de tijd om te groeien.

Kalveren mogen tot een half jaar bij de kudde blijven en drinken melk bij de moeder. Na een half jaar, worden de kalveren apart gezet, omdat het anders mogelijk is dat de stier (de vader van de kalfjes) ze gaat dekken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het slachten is een onderdeel van het proces. Ondanks dat ze dit op de boerderij weten, is het niet de normaalste zaak van de wereld. De boer kent de koeien en weet de karakters, bij slachten wordt een leven genomen. Dit is niet zomaar iets: de boer vindt het belangrijk dat mensen hierbij stil staan. Maar juist omdat de koe hier een goed leven heeft gehad, kunnen we met een gerust hart het Eemlandhoeve vlees eten.

Project

vlees

Producent

Eemlandhoeve

Duurzaamheid

Op de Eemlandhoeve wordt gewerkt op een manier waarin mens en natuur tot bloei kan komen. Er wordt geboerd in samenwerking met de natuur en niet door zoveel mogelijk uit de natuur te persen. De hele bedrijfsvoering is biologisch gecertificeerd. En het voer voor de koeien is dus alleen maar van eigen land, dit maakt de voetafdruk van het vlees superklein. Daarnaast biedt de Eemlandhoeve ook een plek voor diverse mensen om tot bloei te komen. Zij het door verschillende bedrijven te huisvesten die mens en natuur tot bloei willen brengen, zij het door een plek te zijn voor dagbesteding en vrijwilligerswerk.

Boerin Maaike werkt samen met haar vrijwilligers wekelijks op het drie hectare grote erf om dit te onderhouden. Dit doen zij op een natuurlijke manier, dit wil zeggen dat zij zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. Ingrijpen in de natuur zorgt er namelijk voor dat het natuurlijke evenwicht verstoord wordt. Door natuurlijk evenwicht te behouden, biedt de natuur plek aan allerlei soorten diertjes en planten en krijgen diverse ziekten en plagen minder kans. Het resultaat is een prachtig en afwisselend erf met een enorme biodiversiteit. Op het erf ben je welkom om over de paden te dwalen en te genieten van het werk van de natuur.

Korte keten, direct levering

Het mooie van het vlees verkopen binnen een korte keten is dat het niet meer anoniem is. Degene die het vlees van de Eemlandhoeve eet weet waar het product vandaan komt. Maar de boer weet ook wie zijn vlees eet en kan zo gemakkelijk vertellen over het product en de energie die er in zit. Zo gaan we uiteindelijk allemaal bewuster om met ons voedsel.