Skip to main content
nieuwsnieuwsbriefproducent

Persbericht – stichting eerlijk eten uit de streek start met permanente levering

By 10 juni 2021mei 25th, 2022No Comments

Officiële aftrap door wethouder Didi Dorrestijn

wethouder neemt pakket in ontvangst

Wethouder Didi Dorrestijn (gemeente Barneveld) nam het eerste streekproductenpakket in ontvangst

Op vrijdag 4 juni 2021 jl. is stichting Eerlijk Eten uit de Streek gestart met de permanente levering van streekproducten uit Midden-Nederland in Midden-Nederland. Wethouder Didi Dorrestijn (gemeente Barneveld) nam het eerste pakket met streekproducten in ontvangst. Deze werd uitgereikt door kerngroepleden Justine Smithuis en Barrie van Geresteijn, met aanwezigheid van bestuurslid van de stichting, Poppe Braam.

“Als gemeente Barneveld vinden we lokale initiatieven heel belangrijk. Er is ontzettend hard gewerkt de afgelopen tijd en ik ben blij dat dit nu staat. Deze samenwerking tussen boeren en consumenten is echt nodig om stappen te kunnen zetten in voedselvraagstukken.”

Maak kennis met een producent en een consument

Het was een bescheiden en ontspannen samenzijn van enkele producenten, consumenten, vrijwilligers en genodigden. Een producent (Gert van Middendorp, Landwinkel Vanelly) en een consument (Pieter Zijlstra) vertelden ook meer over hun deelname.

Producent

Gert, zelf deelnemer en mede-initiatiefnemer, vertelt:

“De afgelopen jaren heb ik me samen met andere boeren veel ingezet voor lokale producten en eerlijk eten uit de buurt. Om het voedselsysteem te veranderen is échte samenwerking van boeren en consumenten nodig. Ik ben blij dat we nu van start zijn gegaan. Samen gaan we al doende het voedselsysteem vormgeven en steeds iets verbeteren. Hierin is Eerlijk Eten uit de Streek uniek!”.

Consument

Als consument en vrijwilliger is Pieter betrokken bij het initiatief. Hij vertelt:

“Ik heb ook meegedaan aan de eerdere 40-Dagen Challenge. Ontzettend fijn dat er veel afhaalpunten zijn en dat de logistieke opzet professioneel is geregeld. Dat maakt het makkelijker voor deelnemers om zich aan het initiatief te verbinden. Ik draag ook graag mijn steentje bij aan het halen en brengen van de pakketten. En als ik mogelijkheden zie om de logistiek nog verder te verbeteren, zal ik die zeker aandragen.”

permanente levering gaat van start

Aanwezigen bij de officiële start van onze permanente levering

Afsluiting van de dag

Marlies Knol (initiatiefnemer van het eerste uur) sluit af:

“Dit was een mooie start! Dankzij de inzet van veel vrijwilligers – zowel consumenten als boeren – is het gelukt de permanente levering te organiseren. Uiteindelijk willen we toe naar een organisatie met enkele betaalde functies en met vrijwilligers.”

Lokale producten en eerlijk eten uit de buurt tegen een eerlijke prijs

Eerlijk Eten uit de Streek is ontstaan vanuit consumenten en boeren. Zij zien in hoe belangrijk het is om samen te werken aan een eerlijk en duurzaam regionaal voedselsysteem. De zoektocht naar een duurzame manier om voedsel te produceren, vraagt om een nieuwe manier van samenleven en samenwerken tussen boer en consument.  Vanuit het gevoel van een gedeelde verantwoordelijkheid voor elkaar en een eerlijk en gezond regionaal voedsel- en ecosysteem leren ze met elkaar hoe zij hierin steeds verdere stappen kunnen zetten.

Vanaf juni ’21 biedt stichting Eerlijk eten uit de streek wekelijkse abonnementen aan op een aantal verse basisproducten uit de streek, namelijk groente, eieren en zuivel. Je kunt je ook alvast opgeven voor een aardappel abonnement. Dit betekent dat je elke week weer kunt genieten van (h)eerlijke verse lokale streekproducten en eerlijk eten uit de buurt in jouw keuken.

Lees op de site meer over de soorten en inhoud van onze abonnementen. Meer praktische informatie vindt je ook daar. Er zijn verschillende formaten van de pakketten, die bij vrijwel iedere thuissituatie passen.