Skip to main content
nieuwsnieuwsbrief

Over smaak valt niet te twisten

By 1 mei 2022mei 25th, 2022No Comments

Smaak

Smaak is een complexe ervaring. ‘Smaak’ is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen. Zo kun je onder andere zoet, zuur en zout waarnemen via de smaakpapillen op je tong en in je mondkeelholte. Toch is dit maar een deel van de smaak die we waarnemen. We proeven namelijk met name via onze neus, bijvoorbeeld tijdens het eten en drinken. Ook speelt bij proeven de structuur of temperatuur van voedsel en drank een rol. Knapperige, warme friet smaakt immers beter dan wanneer de friet slap en koud is. Tot slot speelt erfelijkheid een rol en is smaak deels cultureel bepaald.

Smaken verschillen

Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen is naar voren gekomen dat de dichtheid van de smaakpapillen bij Chinezen groter is dan bij Denen. En dat voor wat betreft de structuur van het voedsel, de Denen een voorkeur hebben voor eten met een stevige ‘bite’ en Chinezen voor voedsel waar nauwelijks op gekauwd hoeft te worden. (smaken-verschillen-ook-letterlijk). Ook is het in Afrika bijvoorbeeld heel gewoon om insecten te eten en wordt dat daar gezien als een delicatesse. Veel Nederlanders moeten echter iets overwinnen om insecten te eten en vinden dit meestal niet lekker.

pasta met insekten

Pasta met insekten

Objectief of subjectief?

Toch is het mogelijk om bepaalde aspecten van smaak objectief vast te stellen. Zoet, zout, zuur en sommige smaakbepalende chemische stoffen (bijvoorbeeld esters in kaas) in producten zijn te meten en zo ook objectief te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld door smaak uit te drukken in zuurgraad, zoutgehalte en hoeveelheid suiker. Grote fastfoodketens en de voedingsindustrie zijn er maar wat blij mee. Zij kunnen daarmee inspelen op onze erfelijk bepaalde voorkeur voor zoet en zout eten.

Meer weten over smaak en smaakfactorentheorie van Peter Klosse, de smaakprofessor van Nederland? Kijk hier!

Puur op gevoel

Verder speelt ons gevoel een rol. Als wij weten hoe ons eten gemaakt wordt en weten dat het voor dieren, voor de bodem en voor onszelf op een gezonde manier is gebeurd, voelen we ons daar beter bij en vinden wij vaak dat het beter smaakt. De keuze voor rassen en de productiemethode (bijvoorbeeld de ambachtelijke productie van zuivel) heeft invloed op de smaak. Dat zegt echter weinig over de waardering van mensen.

Dus neem de proef op de som en bestel biologische groenten via onze shop! Trek hierbij vooral je eigen conclusies en hopelijk wil je die ook met ons delen.