Skip to main content

Graskaas: wat is het en waarom smaakt het anders?

Graskaas wordt gemaakt van melk van koeien die na de winter voor het eerst de wei ingaan. Doordat ze in het voorjaar weer voor het eerst vers gras eten, geeft dit een volle en romigere smaak aan de kaas. Vroeger heette graskaas daarom ook wel meikaas. Kaas die in het voorjaar dus op de markt komt.

koeien herkauwen weide zon

Koeien herkauwen in de zon

Het voer van de koeien is de bepalende factor voor de smaak van de kaas. Omdat de koeien in het voorjaar vers en doorgewinterd gras kunnen grazen, geeft dit graskaas een andere smaak dan kaas van koeien die binnen staan en alleen kuilgras, voederbiet of ruwvoer te eten krijgen. Omdat iedere boer ook weer een iets andere ander soort gras of bodem heeft, bepaalt ook dit de smaak van de kaas. Dit kennen we ook bij wijn waar de “terroir” een deel van de smaak van de druiven bepaalt.

Graskaas is een jonge kaas en heeft een korte rijpingstijd van 4 tot 6 weken.

jersey koeien kalf zon weide

Jersey koeien met kalf in de zon in de wei bij Remeker. Wist je dat de hoorns van een koe een rol spelen bij hun afweersysteem?

Het unieke van graskaas is de eigen volle en romige smaak die het heeft door het voorjaarsgras. Aan de periode waarin graskaas gemaakt wordt, worden zelf geen regels gesteld. Omdat het ’t eerste afgegrazen gras betreft, wordt graskaas slechts een aantal weken in het voorjaar gemaakt.

Graskaas krijgt zijn extra zachte en romige smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Dit allereerste voorjaarsgras bevat ook meer voedingsstoffen en vitaminen. Hierdoor is graskaas smeuïger en zachter dan jonge kaas in de rest van het jaar.

Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Omdat de term graskaas ook niet beschermd is, is bij diverse bedrijven het hele jaar door graskaas verkrijgbaar. Er is zelfs sprake van belegen graskaas die in augustus verkocht wordt.

Graskaas is niet vetter dan normale kaas. Het bevat juist meer bestanddelen die de vetverbranding bevorderen en is daarmee dus nog gezond ook.

vanelly graskaas

Graskaas bij Vanelly, seizoen 2022

Graskaas smaakt overal bij en is breed toepasbaar in de keuken. De smeuïgheid geeft soms net wat extra’s aan een gerecht en is goed toepasbaar in recepten. In pasta’s, salades en als vulling met groenten is graskaas heerlijk, maar natuurlijk ook lekker op een boterham. Juist hier komt de vollere smeuïge smaak goed tot zijn recht.

Probeer de graskaas eens van de Kaasboerderij of Landwinkel Vanelly. Gert van Middendorp en Elly van Zijtveld zetten zich al ruim 20 jaar in voor hoogwaardige zuivelproducten. Niet alleen zorgen ze voor goede kwaliteit en goede smaak, maar proberen ze ook zo duurzaam mogelijk te produceren.

Genoeg redenen om de graskaas van Vanelly eens te proberen! Bestel hem nu het nog kan…