KERSTDINER
UIT DE STREEK

DUURZAAM . LOKAAL . GEZOND .

Onze kerstactie met lokale producten is van start! Vanaf 2 december 2021 tot en met zondag 19 december 2021 aanstaande zijn er verschillende gerechten te bestellen.

Wij doen drie suggesties voor een kerstdiner:

  1. één geheel vegetarisch menu en
  2. twee menu’s met feestelijk, verantwoord vlees.

De kerstgerechten zijn te bestellen in onze webshop!

  • Je kunt de gerechten bestellen tot en met zondag 19 december 2021.
  • Alle producten voor de kerst zijn afkomstig van lokale producenten uit de regio Gelderse vallei en Eemvallei.
  • Op vrijdag 24 december 2021 staan alle ingrediënten uit de regio klaar voor jouw kerstdiner.
  • Je kunt ze op één van de afhaallocaties van Eerlijk Eten uit de Streek ophalen.

Er is heel wat voorbereiding aan voorafgegaan en het werk is zeker nog niet gedaan.

“Nu begint het pas! We hopen dat vele streeksupporters dit jaar kiezen voor een lokale kerst” zegt Rianne. “We monitoren de bestellingen die binnenkomen, zorgen dat de logistiek in orde komt en maken de consumenten via social media bekend met de deelnemende producenten” aldus Rianne.

Wij verzamelen daarnaast alle informatie van de bijna 30 lokale producenten die meedoen aan onze kerstactie en geven deze prachtige, unieke verhalen achter de producten mee aan iedereen die meedoet met de kerstactie.

Start voorbereidingen in oktober

Begin oktober 2021 begon de Kerst al te kriebelen bij Merel en Rianne. Op dat moment gingen zij namelijk aan de slag met de kerstactie voor Eerlijk Eten uit de Streek. Het doel: een eerlijke kerst met lokale producten voor iedereen!

Merel en Rianne hebben inmiddels alle recepten uitgeschreven, bereid, gefotografeerd én klaargestoomd voor de webshop. Op dit moment worden de wijnen van Wijnhoeve Middeldorp en de bieren van Hert Bier gekoppeld aan de recepten. Merel en Rianne vertellen over hun ervaringen tijdens de voorbereidingen.

De streek heeft veel te bieden

In oktober zijn ze gestart met het in kaart brengen van wat de regio allemaal te bieden heeft. Dat bleek gelukkig heel veel te zijn. Producenten uit de streek kunnen ons voor de kerst voorzien van lokale groente, vlees, oesterzwammen, quinoa, jam, eieren, honing, aardappelen en nog veel meer.

“We hebben onze vaste producenten benaderd voor groente maar we hebben ook wat nieuwe producenten benaderd om ons voor de kerst te helpen”, zegt Rianne. “We hebben voor veel producten een lokaal alternatief kunnen bedenken, maar dat lukte helaas niet voor alles.”

“De streek heeft veel te bieden, maar sommige ingrediënten in de recepten zullen nog wel uit ‘het eigen keukenkastje’ moeten komen”, stelt Merel. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan kruiden en zout.”

Hersenkrakers

Toch hebben Merel en Rianne voor wat hersenkrakers gestaan. Als mensen twee verschillende gerechten bestellen waar honing in zit, dan ontvangen ze twee potten honing. Dat hebben ze echter helemaal niet nodig voor de gerechten. Sterker nog, misschien blijft één pot wel onaangebroken.

Maar ze betalen wel voor die tweede pot, dus krijgen mensen deze wel thuis. Merel geeft aan dat ze hoopt dat mensen dit begrijpen en dat desnoods één pot honing kan worden weggegeven aan de buren als het echt te veel is. Dat lijkt Merel en Rianne ook meteen een goede kerstgedachte.

Geen boter uit de streek

“Van de dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel wisten we: dat is er in overvloed in onze streek” zegt Rianne. Of nou ja, zo vult ze aan “wat ons verraste in de zoektocht, is dat er heel weinig boter te verkrijgen is.”

Boter wordt zeker wel gemaakt in de regio. Boter en karnemelk worden in één proces gemaakt. Het karnen zorgt voor ongeveer vijf liter karnemelk op een kilo boter. “Dus als wij boter willen gebruiken in onze recepten, moeten we ook iets verzinnen voor de liters karnemelk. Achteraf bleek dit toch wel lastig.” De aangesproken producenten hebben zelf al een structureel tekort aan boter en dus hebben ze helaas geen lokale boter in de pakketten kunnen stoppen.

Nieuwe ontdekkingen uit de streek

Zelf hebben Merel en Rianne ook weer nieuwe producten uit de regio mogen ontdekken. Rianne geeft aan dat zij de groente uit de tuinen van de boeren altijd superlekker vindt, maar het product wat ze nu echt ontdekt heeft, en wat vanaf nu voor altijd een plek in haar keuken zal krijgen, is de bramenazijn van Très Jolie uit de Glind. Ze vindt dit echt heerlijk.

Merel heeft de producten van de Fruitmotor ontdekt: “Zij maken van de niet perfecte appels heerlijke ciders. De teler krijgt een eerlijke prijs voor deze ‘restappel’ en bovendien een biodiversiteitspremie om die te investeren in de bodem, een rijk insectenleven, bijen- en/of bloemenhagen. Dit achterliggende verhaal maakt de producten van de Fruitmotor nóg lekkerder.”

De mannen in de voedselketen

Van de restappels in het voedselsysteem naar andere ‘restproducten’: de mannen in de voedselketen. Net zoals vorig jaar met de kerst zetten Merel en Rianne de mannen van de voedselketen weer in het zonnetje. Ze hebben voor de hoofdgerechten de keuze gemaakt voor de kersthaan en de kerstrollade van geitenlam.

“De haan en de bokjes krijgen de oneerbiedige naam van ‘bijproduct’ voor de eieren die de hen legt en de melk die de geit geeft” vult ze aan. “En dat terwijl de smaak van het vlees heerlijk is! De gasten die tijdens ons proefkoken aanschoven beamen dit, haha!”

Bietencarpaccio
gebraden haantje met rozemarijn

Producenten deze kerst

Inmiddels hebben al een flink aantal producenten toegezegd om bij te dragen deze kerst. Wat dacht je van: Vallei Streek Groente, Boerderij tussen de Hagen, Ecofields, Jorisbrood, De Lankerenhof, Het Witte Water, Ekoboerderij de Lingenhof, Boerenbok, De Hoge Born, Wijnhoeve Middeldorp, Al Shahbaa, IJshoeve Ruitenbeek, Ouwendorperhoeve, Très Jolie, De Fruitmotor, Hallo Koe, Klein Olden Aller, Vanelly, Landouw, Otto Vloedgraven, Milligreens, Arkenheem zuivel en Veld 4!

Deze lijst aan producenten laat wel zien dat de streek heel veel te bieden heeft! Blijf de sociale media kanalen, website en nieuwsbrief van Eerlijk Eten uit de Streek in de gaten houden en leer deze producenten en hun producten vanzelf beter kennen!