Skip to main content

Fermenteren is hip! Deze oeroude manier van conserveren is helemaal terug. Ook in onze webshop vindt je gefermenteerde producten, namelijk de kefir van Aerderoort uit Renswoude en de gefermenteerde bieten van Vallei Streekgroente. Wist je al dat naast zuurkool (een gefermenteerde witte kool), yoghurt, kaas, zuurdesem en cacao ook gefermenteerde producten zijn? En dat je zelf heel makkelijk kunt fermenteren? Maar wat is het precies, en waarom is het gezond en duurzaam om dit soort producten te eten?

Fermentatie is een oude traditie die bestaat sinds 6.000 – 7.000 voor Christus. Het is een manier om eten te conserveren. Letterlijk betekent het ‘functioneel laten rotten van voedsel’. Fermenteren past perfect in de trend van gezond eten en het verduurzamen van voedsel.

Wat is fermenteren?

De grondstof van een product wordt omgezet en afgebroken door schimmels, bacteriën en gisten (micro-organismen). Soms zitten deze van nature al in het product, soms worden ze toegevoegd. Tijdens het proces eten deze micro-organismen suikers op en maken daarbij stoffen aan, vaak melkzuur, maar ook koolzuur en alcohol. Deze stoffen veranderen de zuurgraad, smaak, geur en uiterlijk van het product. Het product is zo langer houdbaar. Deze techniek wordt gebruikt om voedsel langer te bewaren.

Waarom is het gezond?

De micro-organismen breken voedingsstoffen op in kleinere delen. Hierdoor is het eten beter verteerbaar en nemen we de stoffen in de voeding beter op. Bovendien zijn deze goede micro-organismen in onze darmen goed voor ons immuunsysteem.

Zelf fermenteren?

Zelf fermenteren is super eenvoudig! Maar ook veilig en leuk om te doen. Onthoud dat je altijd 2% zout toevoegt aan het gewicht van de groente.  Dit kan met alle groenten. De meest bekende is natuurlijk zuurkool: een echte superfood, boordevol vitamine C en vezels. Niet voor niets namen zeevaarders zuurkool mee op verre reizen.

Wil je naast zuurkool eens iets anders proberen? Kijk dan eens naar deze video van Nederlandse fermentartie-expert Christiaan Weij