Ingrediënten voor 2-4 personen
- 500 g witte asperges
- 2 bouillonblokjes
- 2 sjalotten
- 50 g roomboter
- 50 g bloem
- 100 ml kookroom
- garnering: ei, ham, zalm.
Was de asperges en snijd het onderste harde deel eraf. Schil de asperges en bewaar de schillen.
Breng een liter water aan de kook en voeg hier de asperges aan toe. Laat deze 8 minuten koken.
Haal hierna de asperges uit de pan en voeg de schillen toe. Laat dit voor 20 minuten koken. Giet de bouillon door een zeef en houdt apart.
Snijd ondertussen de sjalotjes fijn en fruit ze aan in de roomboter, gebruik hiervoor dezelfde soeppan. Voeg de bloem toe en bak voor een paar minuten mee. Voeg dan lepel voor lepel de bouillon met de bouillonblokjes toe tot er een gebonden soep ontstaat. Laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Snijd de asperges in stukken en voeg ze toe aan de soep. Voeg nu ook de kookroom toe.
Schep de soep in kommen en garneer naar smaak met ei en ham of met gerookte zalm.
Zoek je meer recepten voor aspergesoep, kijk dan eens bij AH allerhande, Eef kookt zo of aspergekoken.nl. Er is ook een vegan variant!